Ambachtelijke brouwerij in Flora
Hier in Merelbeke brouwen wij bieren van lage, hoge en wilde gisting volgens onze Belgische traditie. Brouwen is ons ankerpunt, we delen graag deze passie tijdens een rondleiding.
De historische fabriek waarin we brouwen is naoorlogs erfgoed, tot eind jaren 70 werden er de SOFACQ pantoffels geproduceerd. Naast een brouwerij huisvest het pand ook een kunstcollectie en taartenbakkerij. Het is een plek met een ziel en boordevol creatieve vibes.
Tijdens het weekend maken de brouwers plaats voor De Wilde Trouwers. De brouwzaal wordt dan omgevormd tot een feestzaal met een capaciteit van 250 personen. Ook bedrijven vinden bij ons hun gading als unieke vergader- of eventlocatie.
Off-grid, circulair en sociaal
Bezoek onze brouwerij en ontdek hoe we regenwater opslaan en zuiveren tot een perfect brouwwater met behulp van omgekeerde osmose technologie. De energie om onze brouwerij te doen draaien komt van onze zonnepanelen.
Wij werken intens samen met De Keiberg, een organisatie dat mensen met een psychische problematiek begeleidt.
Op vrijdagavond kan je onze biologische bieren en nieuwe creaties proeven in de gezellige bar. Zo zijn er onze Flora bieren met zure krieken of kweepeer en een mild alcoholpercentage van 3.5%. De mouten voor Oud Brood worden deels vervangen door getoaste broden die niet tijdig verkocht werden. Zelfs bieren met gerecupereerde lasagnebladen of croissants kunnen de revue passeren.
-
REGENWATER HERGEBRUIKEN - Een brouwerij verbruikt typisch een 8 tot 10 liter water voor het produceren van 1 liter bier. We brouwden al eens bier met gezuiverd afvalwater van de brouwerij in samenwerking met de Universiteit Gent (From Sewer To Brewer). Het is zelfs mogelijk om uit urine drinkbaar of brouwbaar water te maken, herinner de Gentse Feesten van 2016. Regenwater, dat op zich al zuiver is, vangen we van onze daken op en zuiveren met omgekeerde osmose technologie tot een perfect brouwwater.
-
REGENWATER OPSLAAN - Jaarlijks valt er gemiddeld 800 liter water per vierkante meter. De brouwerij heeft een 1000 m² dakoppervlak waardoor er potentieel 800.000 liter water opgevangen kan worden. Aangezien de zomers tegenwoordig door de klimaatverandering gepaard gaan met lange droogtes is opslag van regenwater belangrijk om ook in de zomer te kunnen brouwen.
-
ZONNE-ENERGIE AANWENDEN - De crowdfunding campagne haalde ook de nodige budgetten op voor de installatie van een fotovoltaïsche installatie. Mits de nodige aanpassingswerken aan het elektrische net van ons gerestaureerde fabrieksgebouwen konden uiteindelijk 68 panelen worden geïnstalleerd en aangesloten. Dit is goed voor een vermogen van 22kW, en een opbrengst van 18.800kWh op jaarbasis! Momenteel produceren we genoeg zonne-energie om in de behoefte van het brouwproces te voorzien.
-
100% BIOLOGISCH BROUWEN - Reeds van bij de start van de brouwerij zetten wij sterk in op biologische bieren. Dit zijn bieren exclusief gebrouwen met biologische grondstoffen. We doen dit uit duurzaamheidsoverwegingen en respect voor de natuur.
Gelegenheidsbier & Private Label
Bij De Wilde Brouwers kan u een bestaand bier personaliseren met aangepast etiket als attentie, gelegenheids- of relatiegeschenk. Daarnaast brouwen wij ook biologische bieren onder uniek receptuur. Voor meer informatie kan u contact met ons opnemen via info@dewildebrouwers.be.